Så här spelar du padel!

Padel är en racketsport som spelas i antingen dubbel eller singel. Padel kan spelas både inomhus och utomhus. De spelande är även begränsade till padelbanan med dimensionerna 10×20 meter alternativt singel 6×20 meter. Padelbanan har även väggar av glas och metallstaket som omsluter hela banan. Padelbana delas även upp av ett tennisnät samt markeringar i marken som definierar serverutorna. Väggarna runt padelbanan innebär även att bollen får studsa i dessa vilket bidrar till snabba förändringar i spelet.

Kortfattade padel-regler:

 • Serven får inte studsa upp i galler men den får studsa upp i glasväggarna 
 • Linjerna på planen används endast vid serven 
 • Serven slås diagonalt underhands och ska studsa i motståndarens serveruta 
 • Du har två servar på dig 
 • Poängräkningen fungerar på samma sätt som i tennis 
 • Volleyspel är tillåtet men inte direkt på serveretur 
 • Du får låta bollen studsa i galler- och glasvägg innan du slår den
 • Du får slå bollen i glasväggen på egen planhalva innan den når motståndarens planhalva 
 • Du får inte slå bollen i gallret på din egen sida

Mer om Padel

Mer detaljerade regler och information

Padelrack

Ett padelracket är gjort av kompositmaterial med en slagyta full av små hål med en tjocklek på ca 4 cm. Att det inte är strängar gör att bollen inte får samma kraft och det blir en dovare träff. 

Det finns huvudsakligen tre olika former på ett padelracket: 

 • Runt – bäst kontroll och lättast att använda.
 • Droppform – Är ett mellanting, en blandning av kontroll och kraft. Rekommenderas till spelare i medelklassen.
 • Diamantform – För duktiga spelare. Dessa rack har sin sweetspot (bästa träffyta) högt upp på racket vilket tillför mer kraft i slaget.

Padelboll

Padelbollen är princip samma som en tennisboll, men något mindre och mjukare. Det finns regler för lufttryck men spelar man som amatör så går det lika bra att spela med en helt vanlig tennisboll.

Padelbanan

En vanlig padelbana för dubbel har måtten 10×20 meter (singel 6×20 meter) och omges av glasväggar baktill och galler/glasväggar vid sidorna. Precis som i tennis avskiljs spelplanerna åt av ett nät med en serveruta på 5×7 meter (singel 3×7 meter) på vardera sida.

Serve

Serven skiljer sig emellertid från tennisen. En serve i padel slås alltid underhands och själva bollträffen ska ske i eller under midjehöjd. I padel ska man även studsa bollen i marken vid serve, istället för som i tennis där bollen kastas upp i luften. Studsen ska ske bakom egen serveruta samt mellan mittlinjen och sidoväggen. Samma gäller för fötter och kropp som även de ska vara på samma sida, dvs servesidan. Minst en fot ska vara i marken. Det är inte heller tillåtet att gå, springa eller hoppa vid serve. Mindre fotrörelser som inte påverkar serveställningen är dock accepterat. Serven ska gå diagonalt och studsa i motståndarens motsatta serveruta. Serven är giltig om den studsar upp i motståndarens glasvägg men om den däremot studsar i motståndarens galler så är den felaktig. Vid start av ett nytt set så väljer man vem som börjar serva och ifall man vill byta servemottagarsida. Antalet servar är precis som i tennis, dvs en förstaserve och en andraserve. Vilket innebär att om man missar sin första serve har man en chans till. Missar man däremot sin andraserve blir det dubbelfel och poängen går till motståndaren. Om bollen vid serve touchar nätet innan den går in ska den slås om

Väggarna 

Glasväggarna är alltid en del av spelet även om det finns några regler för hur de får användas. När man är den som tar emot en boll så kan man låta den studsa upp i glasväggen efter att den har studsat på marken, bollen är då fortfarande levande. Det är även tillåtet att slå bollen via sin egen glasvägg för att därefter gå över till motståndarens sida. Bollen är även levande om den först studsar i marken och sen upp på gallret (något som inte gäller på serve). Om man däremot slår bollen i gallret på sin egen sida så förlorar man bollen. På sin egen sida är regeln att man endast får använda sig av glasväggen. Går en boll direkt i motståndarens galler/glas, dvs inte studsar i marken först, så räknas bollen som ute.

Poängräkning padel

Poängräkningen i padel sker på precis samma sätt som i tennis. Det vill säga att man spelar bäst av 3 eller bäst av 5 set, där det i varje set gäller att vinna 6 game. Ett games poängräkning går därför till på följande vis: 0, 15, 30, 40, game. Vid en ställning om 40-40 så måste man vinna med två poäng för att gamet ska avgöras. För att vinna ett set gäller det att första komma till 6 vunna game. Vid en ställning om 5-5, i sets, så spelar man däremot till 7 vunna game. Vid en ställning om 6-6 så spelar man ett avgörande game, också kallat tiebreak. Ett tiebreak spelas först till 7 vunna poäng, där man också måste vinna med minst två poäng.

Hur vinner man poäng i padel? 

I padel vinner man poäng om: 

 • Bollen studsar i marken två gånger på motståndarens sida 
 • Motståndaren slår bollen i nät 
 • Motståndaren slår bollen ut, dvs antingen direkt ut ur “buren” eller direkt på en av dina väggar 
 • Notera att det däremot är giltigt att smasha bollen i marken och den då studsar ut ur buren. 
 • Om bollen smashas utanför är det ok för motståndaren att springa utanför planen och ta bollen innan den studsat. 
 • Motståndaren slår bollen i sitt eget galler En motståndare träffas av bollen

OM PADEL

Copyright © 2024 Peak State Group AB - All rights reserved.

Boka Padel

Kommande

Följ Oss

Nyhetsbrev

Om Padel

Företag

Kontakt

Start